Behandelingen

Spataders

Kenmerken

Spataders (varices) zijn uitgezette aders die soms ook pijnlijk zijn. Ze ontstaan meestal door langdurig stilstaan of bij zwangerschap waarbij de druk in de aderen toeneemt. Bij toenemende druk verliezen de aderen hun elasticiteit en kunnen de terugslagkleppen het begeven. Spataders kunnen optreden in de diepe en/of oppervlakkige aders. Erfelijkheid, zwaarlijvigheid, leeftijd, geslacht en hormonen zijn ook belangrijke oorzaken.
Om na te gaan of de kleppen nog voldoende werken wordt een duplexonderzoek gedaan. Dit is een combinatie van echografie en doppleronderzoek.

 

Behandelmogelijkheden

 • Steunkousen geven tegendruk aan de oppervlakkige aders waardoor het bloed beter terugvloeit. Medicatie kan het zware, prikkelende gevoel ook verminderen en kan de bloedcirculatie ook verbeteren.
 • Oppervlakkige kleine aders kunnen met lasertherapie behandeld worden. Het licht van de laser wordt opgenomen door de rode kleurstof van het bloed (haemoglobine), waardoor dit stolt en nadien door het lichaam afgevoerd wordt. Het resultaat van de behandeling is 6 à 8 weken later zichtbaar, een tweede behandeling is soms nodig. Alvorens een afspraak te maken (ook om pigmentatiestoornissen te vermijden), hou er rekening mee dat :
  • de behandelde zone gedurende 4 à 6 weken niet aan de zon mag blootgesteld worden EN dit zowel “voor” als “na” de behandeling
  • u geen bruinen zonder zon mag gebruiken een week voor de behandeling
 • Sclerotherapie of droogspuiten kan gebruikt worden voor het behandelen van zowel spataders als penseeladers. Langs een fijn naaldje wordt een product ingespoten dat de binnenwand van de ader beschadigt. Hierdoor groeit de ader dicht en verdwijnt. Na sclerotherapie moet een elastisch verband gedragen worden voor enkele dagen tot enkele weken om de spataders te helpen verdwijnen.
 • De endoveneuze lasertherapie is een belangrijke vooruitgang op het gebied van spataderbehandelingen en kan worden beschouwd als een perfect alternatief voor het traditionele strippen. Het is hiermee namelijk mogelijk om de hele ader te verwijderen zonder de lies te openen (om de ader uit het been te trekken). Alleen al het feit dat een algehele narcose overbodig is, omdat een plaatselijke verdoving voldoet, betekent dit een mindere belasting voor u. De behandeling is vrijwel pijnloos; alleen het aanbrengen van de lokale verdoving, die tevens dient als bescherming voor het omringende weefsel, kan soms als licht pijnlijk worden ervaren. Na een paar weken is het resultaat zichtbaar. Dan kan er ook beslist worden of aanvullende behandelingen, zoals het verwijderen van resterende adertjes, gewenst zijn. Een bijkomend groot voordeel van deze snelle ingreep is dat er meestal geen littekens ontstaan. De vasculair chirurg zal kijken of deze behandeling voor U van toepassing is.
 • Spataders kunnen ook operatief onder verdoving weggenomen worden dmv stripping door een vasculair chirurg.


Laserbehandling van de kleine aders in de kijker

Het bloed van de ader gaat eerst de energie van de laser absorberen, vervolgens omzetten in warmte en de vaatwanden tenslotte vernietigen. In vergelijking met andere golflengten, die hoofdzakelijk invloed hebben op de oppervlaktelagen, richt de Nd:YAG laser zich ook op het onderliggende vasculaire voersysteem (5 – 6 mm diep), wat belangrijk is voor een doeltreffend en blijvend resultaat op lange termijn.
Deze laserbehandeling is volkomen veilig : gezonde aders brengen enerzijds bloedtoevoer naar de behandelde zone en het immuunsysteem van ons lichaam ruimt anderzijds de dode weefsels op, net als bij blauwe plekken.
Voor uw comfort tijdens de behandeling werken we met koeling. De laserflitsen kunnen een onaangenaam gevoel geven, net alsof er een warm elastiekje tegen de huid wordt geschoten. Een laserbehandeling voelt doorgaans pijnlijker aan dan sclerotherapie (droogspuiten van de aders).

Welk resultaat mag ik verwachten?
Op het ogenblik van de behandeling zelf zie je de spatader/vene als het ware krimpen. De dag erna zijn de adertjes iets feller en blauwer van kleur. Soms kunnen er ook blauwe plekken en kleine korstjes ontstaan. Daarna wordt het gestold bloed langzaam aan door het lichaam opgeruimd. Afhankelijk van de dikte van de aders kan dit tot 8 à 12 weken duren. Meerdere behandelingen kunnen nodig zijn, afhankelijk van de zone en de dikte van de vene of spatader.
Een nabehandeling is mogelijk na 6 tot 8 weken. Een verbetering in de situatie is mogelijk, maar wees je er ook van bewust dat spataders soms terugkomen door genetische of andere factoren.

 

Advies

 • Beweeg zoveel mogelijk. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideale sporten.
 • Vermijd warmte zoals sauna, hete baden, zonnebank, enz.
 • Leg je benen regelmatig wat hoger, om de druk op de vaten te verminderen.
 • Eet en leef gezond, vermijd overgewicht.

 

Tip

Mediclinic werkt samen met een vasculair chirurg voor het onderzoeken en chirurgisch behandelen van spataders.

Woman
Gezicht en hals
Borst
Armen handen en oksels
Buik en rug
Billen, dijen en schaamstreek
Benen en onderbenen
Voeten

Prijs

Laserbehandeling voor spataders
vanaf 150€