Behandelingen

Rimpelbehandeling - spierontspanners

Spierontspanners zijn ideaal voor het behandelen van dynamische rimpels. In tegenstelling met wat de populaire pers soms laat uitschijnen, kunnen ze gerust tot één van de allerveiligste geneesmiddelen worden beschouwd. Deze rimpels ontstaan door mimiek of door samentrekking van de onderliggende spier. Ze komen voornamelijk voor op het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen (fronsrimpels) en naast de ogen (kraaienpootjes). We werken met CE gemarkeerde producten van verschillende merken (zie bijsluiters onderaan pagina)

Wat zijn spierontspanners?
Het product is een natuurlijk eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie clostridium botulinum. Dit eiwit wordt gebruikt in de medische wereld voor verschillende  doeleinden. Zo wordt het al sinds 1973 gebruikt bij allerlei neurologische aandoeningen. Het is bekend geworden vanwege de toepassing binnen de cosmetica, om rimpels in het gezicht te verzachten. Spierontspanners worden in uiterst kleine hoeveelheden en sterk verdund geïnjecteerd in de spiervezels die verantwoordelijk zijn voor zogenoemde dynamische lijnen, die ontstaan bij mimiek. De spierspanning wordt hiermee sterk verminderd, waardoor diepe rimpels vervagen.

Hoe verloopt de behandeling? Is het pijnlijk?
De behandeling gaat snel en gemakkelijk en duurt slechts enkele minuten. Het product wordt opgelost in een steriele zoutoplossing en met een zeer dunne naald in de desbetreffende spier geïnjecteerd. U kan tijdens de injectie een licht prikkelend gevoel ervaren maar verdoving is niet nodig.

Hoe lang werken spierontspanners? Hebben ze een blijvend resultaat?
De behandelingen geven geen blijvend resultaat. Het effect uit zich na drie tot vijf dagen en is maximaal na 14 dagen. Het effect blijft 3 tot 6 maanden. Na afloop van deze periode kan de behandeling herhaald worden. Indien men de behandeling herhaalt voordat het effect volledig verdwenen is, zal het effect uiteindelijk langer aanhouden.

Worden mijn rimpels niet erger als het product uitgewerkt is?
Neen. Integendeel. Spierontspanners hebben naast een therapeutische ook een preventieve werking op de rimpeltjes. Als men stopt met de behandeling zullen de rimpeltjes zeer geleidelijk terug zichtbaar worden zoals ze waren voor de behandeling.

Zijn spierontspanners veilig?
Omdat het al vele jaren gebruikt wordt in de medische wereld is er ook al zeer veel onderzoek naar gedaan. De lange termijn effecten zijn dan ook bekend, waardoor spierontspanners worden gezien als volstrekt veilige producten. Daarnaast zijn ze goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration), het agentschap van de federale overheid van de VS, dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen controleert. Ondanks het feit dat het een veilig product is, is het zeer belangrijk dat het deskundig wordt toegediend door een arts. Gevaar treedt op als sommige goedkopere alternatieve producten worden gebruikt. De prijs is lager, maar er is geen garantie over concentratie, zuiverheid, steriliteit en activiteit van het product. Deze middelen worden illegaal ingevoerd en voldoen dan ook niet aan de strenge regels van de geneesmiddelenwet. Gezien de uniforme (hoge) prijs van het product, zal u bij de meeste artsen een gelijkaardige behandelingsprijs betalen. Bij "koopjes " moet men steeds bedacht zijn op grijze producten of te fel verdunde oplossingen.

Worden spierontspanners ook voor andere doeleinden gebruikt?
Spierontspanners bewijzen hun effectiviteit niet alleen op esthetisch vlak, maar hebben ook geneeskundige voordelen. Zo worden ze ook o.a. gebruikt tegen:

  • Migraine: wetenschappelijk onderzoeken hebben aangetoond dat spierontspanners de pijn bij chronische migraine kan verminderen;
  • Overmatig zweten (oksels, handen en voeten): Bij inspuiting wordt de bezenuwing van de zweetklieren geblokkeerd. Dit leidt tot een uitgesproken vermindering of stilvallen van de zweetproductie. Dit effect houdt 6 maanden aan.
  • Strabisme (scheelzien);
  • Enz.

Worden spierontspanners terugbetaald door het ziekenfonds?
Neen, het ziekenfonds komt niet tussenbeide, omdat het om een cosmetische ingreep gaat.

Bijsluiter Botox®, 50 Allerganeenheden, poeder voor oplossing voor injectie BOTOX. Lees meer. Lees meer.
Inhoud van deze bijsluiter:

  • Wat is BOTOX en waarvoor wordt dit middel gebruikt?
  • Wanneer mag u BOTOX niet gebruiken of moet u er extra voorzichtig mee zijn?
  • Hoe gebruikt u BOTOX?
  • Mogelijke bijwerkingen van BOTOX
  • Hoe bewaart u BOTOX?
  • Inhoud van de verpakking en overige informatie


Bijsluiter Dysport® 500 E, poeder voor oplossing voor injectie Clostridium botulinum type A toxine. Lees meer.
Bijsluiter Xenomeen® 100 E, poeder voor oplossing voor injectie Clostridium Botulinum neurotoxine type A. Lees meer.
 

Woman
Gezicht en hals
Borst
Armen handen en oksels
Buik en rug
Billen, dijen en schaamstreek
Benen en onderbenen
Voeten
Rimpelbehandeling spierontspanner
Na
Voor

Prijs

Spierontspanners - 1 zone
160€
Spierontspanners - 2 zones
270€
Spierontspanners- 3 zones
380€
Spierontspanners- oksels (voor 2 oksels)
500€
Afbeelding
gebouw buiten

Komt u graag eens langs voor persoonlijke informatie op maat ?

Maak hier uw afspraak

Afspraak +32 16 58 59 58

FAQ

Rimpelbehandeling - spierontspanners

626

Ja, door spierontspanners correct te doseren en in de juiste spiergroep in te brengen, bekomt men een natuurlijk resultaat zodat het gezicht niet totaal uitdrukkingsloos wordt. Nauwkeurig toedienen van spierontspanners in een gelaatshelft kan asymmetrie corrigeren.

615

Een inspuiting met spierontspanners is weinig belastend, er hoeven zodoende geen uitzonderlijke maatregels genomen te worden na de behandeling. Het is echter wel handig om wat ijs voorhanden te hebben om eventuele bloeduitstortingen tegen te gaan. Een camouflerende foundation-crème kan deze vlekken onzichtbaar maken.

627

Neen, spierontspanners worden in kleine hoeveelheden in de spier zelf ingebracht en kan zich maar zeer beperkt (ongeveer 1cm) rond de prikplaats verspreiden.

616

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, worden best niet behandeld (ook al is er nog nooit een rapportering geweest van een aangeboren deficit op dit medicijn!). Patiënten met een voorgeschiedenis van neuromusculaire aandoeningen (vb multiple sclerose) of andere aandoeningen waarbij er een stoornis van de neurotransmissie is, vermijden best deze behandeling.

Patiënten die volgende medicatie nemen: aminoglycoside antibiotica, penicillamine, calcium kanaalblokkers. Patiënten met een allergie voor of aan: humaan albumine. Wanneer een patiënt medicijnen gebruikt, meldt hij dit best aan zijn arts. Het gebruik van medicijnen is op zich geen contra-indicatie voor een inspuiting met spierontspanners, maar uitzonderingen bevestigen nog steeds de regel.

628

Neen. Minuscuul kleine hoeveelheden worden toegediend. Deze hoeveelheden zijn te klein om botulisme (voedselvergiftiging) of enige symptomen hiervan te doen ontstaan. Uiteraard bevatten spierontspanners geen bacteriën zodat er ook geen risico op de ziekte bestaat.

617

Bij sommige patiënten verminderen spierontspanners spanningshoofdpijnen en migraine. Tijdens periodes van stress en spanning worden de voorhoofds- en wenkbrauwspieren sterk samengeknepen. Deze spierspasmen veroorzaken in veel gevallen de hoofdpijn. Wanneer deze spieren met behulp van spierontspanners worden ontspannen, ziet men de hoofdpijn ook dikwijls verdwijnen.

618

Spierontspanners inhibiteren de vrijzetting van Acetylcholine door het zenuwuiteinde. Hierdoor krijgt de spier geen bevel meer om samen te trekken. Het lichaam maakt echter steeds nieuwe kleine zenuwuiteinden aan, waardoor het contact tussen de zenuw en de spier na enkele maanden vanzelf hersteld wordt.

619

Dit is zeer uitzonderlijk en treedt enkel op indien grote hoeveelheden toxine op zeer regelmatige basis worden geïnjecteerd. Antilichamen vormen vaker een probleem bij neurologische stoornissen, waar veel grotere hoeveelheden spierontspanners worden geïnjecteerd. Wanneer er dan veel antilichamen in het lichaam aangemaakt zijn, wordt het therapeutisch effect van spierontspanners gereduceerd.

620

Na een injectie spierontspanners kan u direct weer aan het werk. U kan de behandeling, bij wijze van spreken, tijdens uw lunchpauze ondergaan.

622

Wanneer u medicijnen gebruikt, is het altijd raadzaam om dit aan uw arts te melden. Het gebruik van medicijnen op zich is geen contra-indicatie voor een inspuiting met spierontspanner.

623

Voor het verwijderen van rimpels kan lasertherapie of opvulling een redelijk alternatief bieden. Voor het verwijderen van rimpels op het voorhoofd is een voorhoofdslift een mogelijkheid. Spierontspanners zijn voor voornoemde indicaties echter meestal de beste en minst ingrijpende oplossing. Voor dynamische rimpels die er enkel zijn bij het samentrekken van de onderliggende spier zijn spierontspanners zelfs de enige oplossing.

624

Injecties worden over het algemeen als weinig pijnlijk ervaren. De injecties gebeuren met een zeer fijn naaldje waardoor enkel een klein prikje voelbaar is. Na de behandeling is er geen pijn. De eerste dagen kan soms een vage spanning in de behandelde spiergroepen voelbaar zijn. Dit gevoel verdwijnt vanzelf.

625

Het wordt aanbevolen de behandelende zones niet te masseren. U mag niet gaan liggen de eerste 2 uren na de behandeling. Gebruik de spieren. Door de behandelde spieren regelmatig samen te trekken, kan er een betere en snelle opname van het product door de zenuwuiteinden verwezenlijkt worden.