Behandelingen

Buikwandcorrectie

Abdominoplastiek of buikplastiek is een ingreep waarbij vetweefsel en huid wordt weggenomen. Het litteken bevindt zich onderaan de buik net boven de schaamstreek. Het litteken na de ingreep is te vergelijken met het litteken van een keizersnede.
 
Bij een mini-abdominoplastiek wordt enkel onder de navel gewerkt. De navel vertoont dan ook geen litteken. De rechte buikspieren kunnen hier enkel onder de navel terug bij elkaar gebracht worden. Een kleine huid-ellips kan onderaan weggenomen worden. Deze ingreep is ideaal voor een huidoverschot onder de navel en voor buikspierproblemen eveneens onder de navel gelegen.
 

 
Bij huidoverschot en/of buikspierproblemen boven de navel dient een volledige buikplastiek te gebeuren. Ook hier resulteert dit in een litteken onderaan de buik, maar hier komt er ook een litteken rond de navel te liggen. Het litteken wordt via een speciale techniek diep in de navel gelegd en niet aan de buitenrand zoals vaak gebeurt. Dit litteken rond de navel blijft soms vrij langdurig rood en actief. Met deze techniek, waarbij het litteken diep in de navel ligt, is dit litteken echter nauwelijks zichtbaar.
 
Na een buikplastiek ontstaat er vaak een zwelling van de huid boven het litteken. Dit is van voorbijgaande aard en na het herstel van de lymfebanen verdwijnt deze zwelling. Indien de buikspieren op de middellijn gehecht worden, dient een buikband gedurende vier tot zes weken gedragen te worden en geldt een hefverbod van 6 weken. Roken, suikerziekte en overgewicht verhogen het risico op wondproblemen. Bij wondproblemen kan tijdelijk een verzorging van de wonden door thuisverpleging noodzakelijk zijn.
Een buikplastiek komt in aanmerking voor een gedeeltelijke terugbetaling van het ziekenfonds als er duidelijk functionele last is.

 

Woman
Gezicht en hals
Borst
Armen handen en oksels
Buik en rug
Billen, dijen en schaamstreek
Benen en onderbenen
Voeten

Praktisch

Pijn

Een buikwandcorrectie is normaal gezien weinig pijnlijk omdat de huid boven het litteken de eerste weken na de ingreep gevoelloos is. Indien de buikspieren tegen elkaar gehecht dienen te worden, kunnen deze wel gedurende een vijftal dagen gevoelig zijn.

Herstel

Een buikwandplastiek vraagt een observatie van minimaal 24 uur om op nabloeding te controleren. Verder dient gedurende 2 weken absolute rust gerespecteerd te worden. Tussen 2 en 4 weken kan bureauwerk uitgevoerd worden maar mag geen kracht op de buikspieren gezet worden. Tot zes weken mag geen gewicht boven 10 kg gedragen worden. De huid boven het litteken kan langdurig gezwollen blijven zeker als de patiënt de werkzaamheden te snel hervat.

Risico's

Een buikwandcorrectie houdt altijd een infectierisico in. Het onderhuids vetweefsel is immers gevoelig voor infecties en reacties op hechtingsmateriaal. Roken, diabetes en bijkomende ingrepen zoals liposculptuur van de flanken verhogen dit risico. Indien ontsteking ontstaat en de wonde opengaat, dient gedurende 2 maand wondzorg door een thuisverpleegster te gebeuren.

Nazorg

Gedurende de eerste twee weken is verzorging door een thuisverpleegster noodzakelijk. Zwemmen en baden dient vier weken vermeden te worden. Een steunende buikband dient gedurende zes weken dag en nacht gedragen te worden.
 

Prijs

Buikwandcorrectie met navelverplaatsing (1 overnachting)
5000€
Mini buikwandcorrectie (zonder navelverplaatsing - dagopname)
3.000€
Afbeelding
gebouw buiten

Komt u graag eens langs voor persoonlijke informatie op maat ?

Maak hier uw afspraak

Afspraak +32 16 58 59 58

FAQ

Buikwandcorrectie ( of Abdominoplastie)

630

De littekens dienen dagelijks verzorgd te worden (thuisverpleging). Na 2 weken kunnen de hechtingen in de navel verwijderd worden. De hechtingen in de bikinilijn zijn onderhuids en oplosbaar en dienen dus niet verwijderd te worden. Indien er Tegaderm/plastic verband gebruikt wordt, kan er reeds enkele dagen na de ingreep gedoucht worden.

Best kan men douchen vlak voor de komst van de thuisverpleegster zodat deze het verband kan vervangen indien er vocht onder het verband is gelekt. Baden kan pas na 3 weken, tenzij er wondproblemen optreden. Vier weken na de operatie mag men opnieuw voorzichtig sporten (joggen, fietsen, zwemmen), na 6 tot 8 weken mag men terug alle sporten hernemen.

631

Veel hangt af van het soort activiteit dat de patiënt uitvoert. Bureauwerk kan vaak reeds hernomen worden na 1 à 2 weken, bij fysiek zwaarwerk is er een werkonbekwaamheid van een zestal weken.

632

Bij een buikwandcorrectie wordt de huid losgemaakt om deze dan naar onder toe aan te spannen. Hierdoor worden veel bloedvaatjes doorgeknipt en wordt enkel nog bloed in de huid toegevoerd via de zijkanten. Indien in de flanken liposculptuur wordt uitgevoerd samen met de buikwandcorrectie gaan ook een deel van deze zijdelingse bloedvaten verloren waardoor het risico op wondproblemen toeneemt. Het is dus beter om liposculptuur op een ander moment uit te voeren nadat de bloedsvoorziening in de buik hersteld is.

633

De navel is een soort litteken dat bevestigd is aan de buikspieren. Bij een buikcorrectie wordt de navel rondom uitgesneden en losgemaakt tot aan de onderliggende spieren. De overtollige buikhuid en het overtollige buikvet worden verwijderd en de wonde wordt gesloten over de navel heen.

Nadien maakt de plastisch chirurg een kleine insnede in de huid ter hoogte van de plaats waar de navel zich bevindt. De navel wordt terug gezocht via dit gaatje en gehecht in de buikwand. In het begin kan de navel er wat eigenaardig uitzien. In Mediclinic wordt de navel in de diepte gehecht zodat achteraf het litteken niet zichtbaar is en in rechtstaande positie geen litteken rondom de navel zichtbaar is.

634

Dit wordt bepaald op de raadpleging bij uw consulterend geneesheer. Een mini-buikwandcorrectie is een kleine variant op de volledige buikwandcorrectie. Bij de volledige buikwandcorrectie wordt de hele navel verplaatst en de huid van de bovenbuik zal de nieuwe huid vormen voor zowel de boven- als onderbuik.

Bij een mini-buikwandcorrectie wordt de navel niet verplaatst en wordt ongeveer 10 cm huidoverschot direct onder de navel tot net boven het schaambeen verwijderd. Welke van de twee de beste oplossing is, hangt af van het huidoverschot, de positionering van de navel en het al dan niet aanwezig zijn van littekens op de buik. Hou er rekening mee dat een minibuik weinig of geen effect boven de navel heeft.

635

De zone onder de navel en boven het horizontale litteken zal na de operatie vrij gevoelloos zijn. Dit gevoel komt echter, na verloop van enkele maanden, terug. De navel daarentegen kan overgevoelig zijn en onprettig aanvoelen bij de verzorging ervan. Ook dit zal verbeteren tijdens het helingsproces.

636

Dit is afhankelijk van het type van abdominoplastie: Indien een “klassieke” abdominoplastie werd uitgevoerd zonder bijkomende liposuctie van de flanken, is er geen speciaal postoperatief drukverband nodig. Indien er echter wel een bijkomende liposuctie is gebeurd, zal er een spannend verband aangebracht worden (met velcro-strip), dat een zestal weken gedragen moet worden.

637

Dit is afhankelijk van de toestand van de buik voor de operatie. Bij het merendeel van de gevallen is onmiddellijk na de ingreep al goed zichtbaar dat het vet- en huidoverschot, gesitueerd tussen navel en schaamstreek, is verminderd. Ten gevolge van de heelkundige ingreep zal de buik echter nog wat gezwollen zijn. Deze zwelling zal progressief verminderen in de eerste 6 weken tot 3 maanden na de ingreep. Daarenboven dient men er rekening mee te houden dat het litteken nog moet versoepelen. Dit zal ook de vorm van de buik beïnvloeden. (Volledige littekenheling is er pas na 1,5 jaar)