Behandelingen

Buikwandcorrectie

Abdominoplastiek of buikplastiek is een ingreep waarbij vetweefsel en huid wordt weggenomen. Het litteken bevindt zich onderaan de buik net boven de schaamstreek. Het litteken na de ingreep is te vergelijken met het litteken van een keizersnede.
 
Bij een mini-abdominoplastiek wordt enkel onder de navel gewerkt. De navel vertoont dan ook geen litteken. De rechte buikspieren kunnen hier enkel onder de navel terug bij elkaar gebracht worden. Een kleine huid-ellips kan onderaan weggenomen worden. Deze ingreep is ideaal voor een huidoverschot onder de navel en voor buikspierproblemen eveneens onder de navel gelegen.
 

 
Bij huidoverschot en/of buikspierproblemen boven de navel dient een volledige buikplastiek te gebeuren. Ook hier resulteert dit in een litteken onderaan de buik, maar hier komt er ook een litteken rond de navel te liggen. Het litteken wordt via een speciale techniek diep in de navel gelegd en niet aan de buitenrand zoals vaak gebeurt. Dit litteken rond de navel blijft soms vrij langdurig rood en actief. Met deze techniek, waarbij het litteken diep in de navel ligt, is dit litteken echter nauwelijks zichtbaar.
 
Na een buikplastiek ontstaat er vaak een zwelling van de huid boven het litteken. Dit is van voorbijgaande aard en na het herstel van de lymfebanen verdwijnt deze zwelling. Indien de buikspieren op de middellijn gehecht worden, dient een buikband gedurende vier tot zes weken gedragen te worden en geldt een hefverbod van 6 weken. Roken, suikerziekte en overgewicht verhogen het risico op wondproblemen. Bij wondproblemen kan tijdelijk een verzorging van de wonden door thuisverpleging noodzakelijk zijn.
Een buikplastiek komt in aanmerking voor een gedeeltelijke terugbetaling van het ziekenfonds als er duidelijk functionele last is.

 

Woman
Gezicht en hals
Borst
Armen handen en oksels
Buik en rug
Billen, dijen en schaamstreek
Benen en onderbenen
Voeten

Praktisch

Pijn

Een buikwandcorrectie is normaal gezien weinig pijnlijk omdat de huid boven het litteken de eerste weken na de ingreep gevoelloos is. Indien de buikspieren tegen elkaar gehecht dienen te worden, kunnen deze wel gedurende een vijftal dagen gevoelig zijn.

Herstel

Een buikwandplastiek vraagt een observatie van minimaal 24 uur om op nabloeding te controleren. Verder dient gedurende 2 weken absolute rust gerespecteerd te worden. Tussen 2 en 4 weken kan bureauwerk uitgevoerd worden maar mag geen kracht op de buikspieren gezet worden. Tot zes weken mag geen gewicht boven 10 kg gedragen worden. De huid boven het litteken kan langdurig gezwollen blijven zeker als de patiënt de werkzaamheden te snel hervat.

Risico's

Een buikwandcorrectie houdt altijd een infectierisico in. Het onderhuids vetweefsel is immers gevoelig voor infecties en reacties op hechtingsmateriaal. Roken, diabetes en bijkomende ingrepen zoals liposculptuur van de flanken verhogen dit risico. Indien ontsteking ontstaat en de wonde opengaat, dient gedurende 2 maand wondzorg door een thuisverpleegster te gebeuren.

Nazorg

Gedurende de eerste twee weken is verzorging door een thuisverpleegster noodzakelijk. Zwemmen en baden dient vier weken vermeden te worden. Een steunende buikband dient gedurende zes weken dag en nacht gedragen te worden.
 

Prijs

Buikwandcorrectie met navelverplaatsing (1 overnachting)
5000€
Mini buikwandcorrectie (zonder navelverplaatsing - dagopname)
3.000€