Prijs
Komt u graag eens langs voor persoonlijke informatie op maat ?
Maak hier uw afspraak
FAQ
Borsten
Mediclinic biedt een totaalpakket aan. Dit pakket omvat de kosten voor de implantaten, de chirurg, de anesthesist, de medicatie, de verpleegkundige zorgen, etc. Op de raadpleging wordt de patiënt hierover grondig geïnformeerd en wordt de maat en soort prothese samen met de dokter bepaald. De preoperatieve en postoperatieve raadplegingen en/of onderzoeken zijn het enige wat niet inbegrepen is in de ingreepprijs.
Reeds meer dan 50 jaar gebruikt men siliconen in verschillende toepassingen, dit zowel in het dagelijkse leven, in de voedingsindustrie, in de farmaceutische wereld, als in de geneeskunde. Silicone is één van de meest onderzochte materialen en de veiligheid ervan is uitgebreid getest en nagekeken. In vele hulpmiddelen zoals pacemakers, hartkleppen, hechtingsmaterialen, glijmiddelen, coatings van injectienaalden, spuiten, bloedzakken worden siliconen gebruikt.
Medisch onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat er geen verhoogde kans op borstkanker bestaat. Daar het implantaat zich volledig onder het borstklierweefsel bevindt, blijft het gewone borstonderzoek steeds goed mogelijk. Radiografisch onderzoek, mammografie, is ook mogelijk, maar kan gehinderd worden door de aanwezigheid van de (voornamelijk met gel gevulde ) protheses.
De radioloog kan echter wel zijn onderzoek aanpassen: indien er een verhoogd risico bestaat op het ontwikkelen van borstkanker (erfelijkheidsfactoren) kan er i.p.v. een mammografie een NMR –scan voorgesteld worden.
Een echografie van de borsten behoudt zijn waarde en kan een noodzakelijke aanvulling van het onderzoek van de borsten zijn.
De prothese wordt steeds achter de borstklier geplaatst. Door de prothese wordt de borstklier als het ware naar buiten gedrukt. Hierdoor is het ontdekken van eventuele knobbeltjes juist veel makkelijker geworden. Men geeft, bij het nemen van de mammografie, best aan dat men implantaten heeft zodat de radioloog hiermee tijdens het onderzoek rekening kan houden.
Door de borstvergroting blijven de melkklieren intact. Men kan dus perfect borstvoeding geven. Bij een incisie aan de rand van het tepelhof of doorheen de tepel kan er theoretisch schade aan de melkgangen ontstaan hoewel er in de realiteit zelden of nooit problemen voor de borstvoeding optreden.
De siliconen, waaruit de implantaten bestaan, kunnen niet in de moedermelk doordringen.
Een zwangerschap zal het resultaat van een vergroting niet ten goede komen. Het is beter te wachten met een borstvergroting tot na de laatste zwangerschap. Beter is het om de ingreep pas te plannen 6 maanden tot 1 jaar na de bevalling omdat het lichaam dan weer “ontzwangerd” is.
Er werd een verband gesuggereerd tussen borstimplantaten en auto-immuunziekten zoals reuma, sclerodermie, bindweefselziekten en allerlei klachten zoals het chronisch vermoeidheidssyndroom, concentratiestoornissen en rugklachten. Wetenschappelijke studies, bij duizenden vrouwen met en zonder prothesen, hebben uitgewezen dat er geen enkel verband kan aangetoond worden tussen borstimplantaten en dergelijke aandoeningen.
Mediclinic werkt enkel met leveranciers die een levenslange garantie op hun prothesen geven. Indien het implantaat een lek of ander mankement vertoont, wordt deze gratis vervangen. De belangrijkste reden tot heringreep, is kapselvorming. Een kapsel (het normale laagje bindweefsel rond een implantaat) kan in uitzonderlijke gevallen dik en hard worden en samentrekken. Hierdoor kan het implantaat vervormen.
Vaak vindt men geen duidelijke reden voor deze kapselvorming. Het implantaat zal dan ook enkel door de firma vervangen worden indien de kapselvorming veroorzaakt is door een fout aan de implantaten. Implantaten dienen niet meer preventief vervangen te worden na 10 of 15 jaar omdat de binnenkant vast is. Er is dus geen siliconenolie meer die zich kan verspreiden. Bij twijfel laat men vanzelfsprekend steeds een check-up doen bij de behandelende specialist.
De nieuwste cohesieve gel gevulde prothesen zijn pas sinds 15 jaar op de markt. De oude protheses gingen ruim 17 jaar mee. De verwachting is dat de nieuwe generatie implantaten veel langer zal meegaan.
Kapselvorming is een natuurlijk proces. Elk vreemd lichaam dat in ons lichaam terecht komt, zal worden omgeven door een laagje bindweefsel.
Bij kapselvorming is dit laagje bindweefsel te fel uitgesproken en te stevig en krijgt men hierdoor klachten zoals pijn en verharde borsten. Kapselvorming treedt meestal reeds na een tot twee maand op.
Mediclinic gebruikt alleen prothese die aan de buitenkant geruwd zijn. De kans op kapselconcentratie is hierdoor veel geringer. (2%)
Dit zal afhankelijk zijn van het type implantaat en de keuze van de insnedeplaats. Op de raadpleging zal de plastisch chirurg de patiënt hierover duidelijk informeren. De protheses worden overwegend via de borstplooi geplaatst. Er zal een dun streepje zichtbaar kunnen blijven van maximaal 5 cm dat precies in de plooi onder de borst valt. Enkel wanneer de patiënt zich ontbloot helemaal uitstrekt, kan het litteken zichtbaar zijn. Dit litteken vervaagt na maanden tot jaren vanzelf.
Onmiddellijk na de behandeling draagt men best dag & nacht een sportbeha. Na 1 week kan men de normale dagelijkse werkzaamheden hervatten, met uitzondering van zwaar lichamelijk werk en het tillen van zware lasten (meer dan 5 kg). De eerste weken na de ingreep mag men de armen niet boven borsthoogte tillen. Het lichaam heeft 4 tot 6 weken nodig heeft om de prothese te laten inkapselen, zodat deze niet meer kan ronddraaien of verschuiven in de borstholte.
De eerste dagen na de ingreep kan men best alleen een beetje rondlopen. Na tien dagen kan men weer wat fietsen.Na 6 weken kan de patiënt voorzichtig beginnen te sporten. De zwelling zal na 3 tot 6 maanden helemaal wegtrekken. Het is af te raden de eerste 2 maanden naar de sauna te gaan. Ook het gebruik van de zonnebank kan best de eerste 2 maanden vermeden worden.