Behandelingen
Armlift
Zeer veel dames klagen over een te losse of rimpelige huid ter hoogte van de bovenarmen. Ze durven dan ook geen kleding zonder mouwen meer te dragen. Dit is dan ook een zeer veel gevraagde ingreep.
Hoe komt het dat vooral de huid ter hoogte van de bovenarmen zo fel verslapt?
Het schoudergewricht is een enorm veelzijdig gewricht welke een enorme beweging van de arm toelaat naar voor, boven, opzij en naar achter. Het probleem is dat ook de huid en de zachte weefsels rond de schouder en de arm moeten mee rekken om deze beweging mogelijk te maken. Op een bepaald moment daalt echter de elasticiteit van de zachte weefsels. Deze blijven dan uitgerekt na een bepaalde beweging ipv terug strak te trekken in rustpositie. Op dat moment ontstaan in rustpositie (arm naast het lichaam afhangend) plooien en schijnbaar huidoverschot aan de binnenkant van de arm.
Indien we deze losse huid volledig wegnemen, ontstaat een huidtekort bij het omhoogsteken of strekken van de armen. Al snel ontstaat hier dan ook een breed en lelijk litteken. De beste indicaties voor armlift zijn dan ook mensen die fel vermagerd zijn. Hier ontstaat naast het tekort aan elasticiteit ook een reëel huidoverschot. Hier kan zeer veel huid weggenomen worden en blijven de littekens mooi.
Het litteken verloopt aan de binnenkant van de armen. Indien de huid vakkundig wordt weggenomen en de wondes achteraf goed verzorgd worden zodat geen ontsteking optreedt, blijft dit litteken een fijn, bijna onzichtbaar, lijntje. Belangrijk is om niet te veel huid weg te nemen maar nog een zekere mate van beweging toe te laten zonder dat het litteken opgerekt wordt.
Praktisch
- Ontsteking van de wondes meestal vanaf de oksel omdat deze warm en vochtig is. Goede wondzorg en correcte hygiëne is hier dan ook van levensbelang voor een optimaal resultaat.
- Zwelling van de voorarm door verminderde lymfeafvoer in de bovenarm. Dit is tijdelijk en verdwijnt vanzelf. Eventueel kan met lymfedrainage het herstelproces versneld worden.
Gedurende 2 weken dienen de wondes dagelijks verzorgd en ontsmet te worden. De hechtingen worden na ongeveer 2 weken verwijderd. Een drukkous of windels zijn ook aan te raden om zwelling zoveel als mogelijk te voorkomen.
Nadien is massage van het litteken met siliconencrème aan te raden om het litteken te laten vervagen.