Huidkankers

De laatste tijd worden we via de media en in onze directe omgeving meer en meer geconfronteerd met huidkanker. We onderscheiden 3 grote soorten huidkankers.

Melanomen

Het aantal melanomen neemt voortdurend toe in de Belgische bevolking.Een melanoom is een zeer agressieve huidkanker die ontstaat in de pigmentcellen van de huid. Hoe ziet een melanoom eruit? Meestal gaat het om een donkere huidvlek, die onregelmatig van kleur en omgrenzing is. Vaak maakt men gebruik van de ABCDE-criteria:

  • Assymetry = ongelijke helften
  • Border = onregelmatige randen
  • Color = kleurveranderingen
  • Diameter = groeien van een geboortevlek
  • Evolutie = een vlek die plots dikker wordt, optreden van spontane jeuk, pijn en/of bloeding.

Hebt u ook pigmentvlekjes, een licht huidtype of een familielid welk ooit een huidkanker heeft gehad, laat u dan jaarlijks controleren.

Wij hebben een speciale consultatie gericht op de controle van deze pigmentvlekken. Tijdens deze raadpleging worden de pigmentvlekken aan een dubbele controle onderworpen. De klinische diagnose wordt steeds gecontroleerd met de dermatoscoop, een toestel dat ons toelaat de pigmentvlek in detail te bekijken.

Basocellulaire carcinomen

Het basocellulaire carcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het treft meestal plaatsen van het lichaam die veel aan zonlicht worden blootgesteld, zoals het gezicht. Het komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen. Basaalcelcarcinomen metastaseren zelden en sommigen beschouwen een groot deel van de basaliomen als niet-maligne (epithelioom).

Jarenlange herhaaldelijke blootstelling aan zonlicht maakt een persoon gevoelig voor het krijgen van een basocellulair carcinoom. Mensen die vlakbij de evenaar wonen, vooral blanken, lopen daarbij meer risico dan mensen in gematigde streken.
Blanken lopen aanzienlijk meer risico dan mensen van Afrikaanse of Aziatische afkomst met meer pigment in hun huid. Pigment beschermt de huid namelijk tegen zonnestraling. Mensen met zeer weinig huidpigment lopen daarom extra risico. Dit zijn mensen met een type 1 huid: mensen met blond of rood haar en een lichte huid met sproeten die moeilijk bruint, of met veel sproeten over hun hele lichaam.
Meer dan 95 procent van de mensen met een basocellulair carcinoom geneest. De behandeling is gemakkelijker en effectiever als die in een vroeg stadium kan beginnen. Het is dan ook belangrijk onmiddellijk een arts te raadplegen als u vindt dat een plek er verdacht uitziet en misschien een tumor zou kunnen zijn.
De behandeling kan op verschillende manieren gebeuren, de effectiefste methode is excisie onder lokale verdoving. Met een speciale lichtbehandeling (fotodynamische therapie) na applicatie van een creme kunnen de letstels eveneens behandeld worden.

Spinocellulaire carcinomen

Het spinocellulair carcinoom (= Plaveiselcelcarcinoom) is een vorm van huidkanker. Het gaat hierbij om een kwaadaardige tumor in de cellen van de opperhuid (epidermis). De tumor kan tot de huid beperkt blijven, maar kan zich ook verspreiden naar de onderliggende weefsels, en in enkele gevallen zaaien de kankercellen zich uit naar weefsels en organen elders in het lichaam.

Spinocellulaire carcinomen kunnen zich overal in het lichaam ontwikkelen, ook in het mondslijmvlies, maar in de regel komen ze vooral voor op lichaamsdelen die aan de zon zijn blootgesteld, zoals het gezicht, de hals, een kale schedel, de handen, armen, schouders en rug. Ook de oorschelpen en de onderlip zijn in dit opzicht kwetsbaar. Spinocellulaire carcinomen is zijn na basocellulaire carcinomen de meest voorkomende vorm van huidkanker. Er is een sterk oorzakelijk verband tussen blootstelling aan ultraviolet licht (de zon) en het ontstaan van plaveiselceltumoren. Soms treden deze tumoren op als complicatie van hardnekkige zweren en botinfecties; ze kunnen zich ook ontwikkelen in het littekenweefsel van oude brandwonden.
De aangewezen en ook vaakst toegepaste behandeling van spinocellulaire carcionomen is het operatief verwijderen van de tumor. Het is een vrij lichte ingreep, waarbij alleen plaatselijke verdoving nodig is.Net als alle andere vormen van huidkanker vernietigt plaveiselcelkanker het omgevende weefsel. Zonder behandeling kan daardoor veel weefsel rond de tumor verloren gaan, soms zelfs een groot deel van de neus of het oor en het is dus belangerijk van een dergelijke tumor op tijd te behandelen.

 

Partners Mediclinic