Acné

Kenmerken

Kenmerkend voor acné zijn comedonen (mee-eters), papels en pustels (puisten). Ongeveer 85 tot 100% van de mensen krijgt er ooit mee te maken.  Acné kan zowel in de pubertijd als op latere leeftijd ontstaan ten gevolge van o.a. aanleg (genetisch bepaald), hormonale schommelingen, medicatie, stress, contact met bepaalde stoffen en voeding.

De acnéhuid vertoont volgende kenmerken die elkaar kunnen versterken:

  • een verhoogde talgproductie
  • een sterke verhoorning van de follikelwand (opeenstapeling van dode huidcellen)
  • aanwezigheid van bacteriën in de poriën (deze kunnen ontstekingen veroorzaken)

 

Behandelmogelijkheden

Bij milde acnévormen worden eerst lokale middelen (aangepaste reiniger, tonic en gel) geadviseerd, eventueel in combinatie met benzoylperoxide, glycolzuur, salicylzuur, antibiotica of retinoïden.

Bij middelmatige tot ernstige acnévormen wordt medicatie onder de vorm van antibiotica of isotretinoïne toegepast. Meisjes en vrouwen kunnen ook baat hebben bij het aanpassen van anticonceptiva.

 

Advies

Gebruik niet-comedogene producten die de huid niet irriteren en de poriën niet afsluiten. Laat comedonen op hygiënische wijze verwijderen  tijdens een gelaatsverzorging.

 

Tip

Mediclinic biedt acné gelaatsverzorgingen aan met producten obv glycolzuur (Mene&Moy) waarbij de huid grondig en in de diepte gereinigd wordt. De huid ziet er nadien fris en zuiver uit. Indien nodig kan ook een kuur gevolgd worden van 4 tot 6 peelings (mask peel of milk peel) met een interval van ongeveer 2 weken. Hierbij is het noodzakelijk om de huid 2 tot 4 weken vóór de peeling voor te bereiden met een crème obv glycolzuur. Tijdens de behandeling kan de huid lichtjes tintelen, zonder pijnlijk te zijn. Enkele dagen na de behandeling kan de huid wat trekkerig aanvoelen met lichte schilfering van de opperhuid. Met een zachte peeling kunnen de schilfertjes verwijderd worden. Een aangepaste hydraterende verzorging is noodzakelijk en niet- comedogenen make-up is toegelaten. Speciale behandelingen/facials voor tieners zijn ook beschikbaar.

Bij onzuivere huid of acné op de rug kan u terecht voor een aangepaste peeling en pakking, waarbij de onzuiverheden verwijderd worden.

Partners Mediclinic